fbpx

Vidal Sassoon, a bubi frizura megalkotója a fodrászat úttörője

A bubi frizura megálmodója, Vidal Sassoon zsidó származású szülők gyermekeként, 1928-ban született Londonban. Édesanyja egyedül nevelte őt és a kisöccsét, miután apja elhagyta őket egy másik nőért, amikor Sassoon még csak három éves volt. A gazdasági világválság keményen lesújtott Sassoon családjára is, rendkívüli szegénységben éltek, minek következtében anyjuk kénytelen volt beadni fiait egy árvaházba. Hat éven át éltek elszakítva édesanyjuktól a gyermekotthonban, egészen addig, amíg anyjuk újra nem házasodott, és így már megfelelő anyagi körülményeket tudott teremteni a gyerekek számára.

Sasson nem akart mindig fodrász lenni, inkább a katonai pálya vonzotta. 1948-ban harcolt is Izraelben, az arab-izraeli háborúban. Kapcsolata a katonasággal és a katonatársakkal élete végéig elkísérte, bőkezű támogatója volt a háborús veteránoknak. Édesanyja szerette volna, hogy nagyobbik fiából fodrász legyen, ezért kitanulta a fodrászmesterséget. Hatalmas tudásának, és a munka iránti alázatának köszönhetően már 26 évesen saját szalont nyithatott. A helység olyannyira aprócska volt, hogy a vendégek a lépcsőn ülve várták ki, hogy sorra kerülhessenek. Az első szalon sikereinek köszönhetően első lépésként nagyobb helységbe költöztette fodrász üzletét, majd ezután sorra nyitotta fodrász szalonjait eleinte Angliában, később pedig a világ különböző pontjain.

Szakértelmének híre hamar elterjedt, és a fodrászvilág első híressége vált belőle egészen rövid idő alatt. A híres színésznők, hercegnők, modellek egymásnak adták a kilincset a szalonjaiban, talkshow-k vendége volt, mindenki megismerte a nevét a világon, miközben az általa megalkotott bubi frizura világhírű lett. Elsöprő sikerű szalonjai után létrehozta a Sasson Academy hálózatot, ahol a legmagasabb szintű oktatásban részesülhetnek a fodrász tanulók. 2009-ben II Erzsébet angol királynő munkássága elismeréseként a Brit Birodalom parancsnoki rangjával tüntette ki a fodrász legendát. Nem csak fodrász volt, aki forradalmasította a hajvágást, hanem kiváló üzletember is. A Vidal Sassoon cég hajápolási termékek forgalmazásával foglalkozik, és a világon szinte mindenhol ismerik. Sassoon 1983-ban adta el a cégét, ami ezután is működött tovább, és megtartotta híres alapítója nevét.

Vidal Sassoon, a fodrász legenda 2012-ben halt meg leukémia következtében, de az általa kifejlesztett vágási technika a mai napig meghatározó szerepet tölt be a fodrász világban.

Vidal Sassoon különleges vágási technikája

De miért is volt ilyen forradalmi tehetség Vidal Sassoon? Nem hiába emlegetik a nevét olyan jelzők társaságában, mint a forradalmi, kiemelkedő, vagy a zseniális újító. Egészen az 1960-as évekig szinte egyetlen női frizura trend létezett. Magasra tupírozott haj, szoborszerű hatás a rengeteg hajlakknak köszönhetően, és persze az elmaradhatatlan dauer. Csak azt vágták le, ami kilógott, nem voltak formák, csak egyenes vonalak. Órákat töltöttek el a nők a búrák alatt várva, hogy a frizurájuk tökéletes legyen. Ez egy rendkívül hosszadalmas folyamat volt, és nem is lehetett otthon, egyszerűen elvégezni, Ez volt az a pont, ahol Sassoon forradalmasította hajvágást, és felülírt minden addigi trendet, és technikát. Megalkotta a „wash and go” frizurát.

A „wash and go” hajviselet a mosd meg, és menj elvén alapul. Olyan vágási technikát hozott létre, ami után nem kellett gondosan stylingolni a hajat, elég volt csak megszárítani, és máris tökéletesen állt viselőjének. Otthon is könnyen elkészíthető frizurát álmodott meg a nőknek, akiknek ezután nem kellett hosszú órákat a szalonok búrái alatt tölteni. Ahogy a 60-as években Mary Quant tervezőnő megalkotta a miniszoknyát, úgy Vidal Sassoon is forradalmasította a női hajviseletet a trendi, mint a könnyen kezelhető, rövid bubi frizura . Sassoon szerint a hajvágás olyan, mint az építészet. Rajongott a geometriai formákért, és ezeket előszeretettel alkalmazta is a hajvágási módszereiben. Igazi úttörő volt, egy valódi fodrász zseni, módszereinek hála nők millióinak életét változtatta meg szerte a világon.

Vidal Sassoon és Tim Hartley

Rengeteg tehetséges fodrász fordult meg a Sassoon Academy programban, köztük a ma élő egyik legnagyobb fodrászlegenda, Tim Hartley is. Tim a 70-es években jelentkezett a mester manchesteri szalonjába, ahol elsajátította a Sassoon vágási technikákat, és minden ismeretet, ami a későbbi sikerei alapjául szolgált. 35 éven töltött el a Sasson vállalatnál, ahol közvetlenül Vidal Sassoon mellett dolgozott, mint nemzetközi kreatív igazgató.

Ha szeretnél betekintést nyerni a Sassoon Academy trükkjeibe, és ellesni Tim Hartley saját, összetéveszthetetlen stílusát, akkor ott a helyed november 11-12.-én Budapesten a RaM Colosseumban. Vegyél részt ezen az egyedülálló fodrászati bemutatón, és ismerd meg a 2017-es Salon International minden újdonságát, és Tim Hartley legújabb kollekcióját! A színpadon igazi sztárfellépőket is köszönthetünk, hiszen a Rizos Academy két vezető stylistja, és Jason & Byron csapata is fellép Magyarország legrangosabb fodrászati eseményén. További információk: Tim Hartley Show

Szerző: Petrás Imola

Forrás: Selective Professional