A szezonális hajhullás úgy 1-1,5 hónapon keresztül tart, legfőbb oka pedig a nyomelemek és a vitaminok hiánya. A nyári változatos és egészséges táplálkozást ilyenkor felváltja az őszi, sokkal kevésbé ideális étkezés.

A hideg hónapokban jóval kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt eszünk, aminek bizony nem csak a gyakori nátha lehet az eredménye.

d19c9c3ff7242f6eea9e818003cff616A hajhagymák az egészségtelen étkezés hatására meggyengülhetnek, emiatt a szálak sokkal könnyebben kihullanak, mint egyébként.

Gyakori veszély lehet még a megfázás, ami érintheti a hajszálaidat is: ez ugyancsak fokozott hajhulláshoz vezet, sőt olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint a korpásodás, viszkető, húzódó fejbőr.

Bármennyire is megdöbbentő, egy nap könnyen kihullhat akár 50-100 hajszálad is, igaz, ez jó eséllyel fel sem tűnik neked, emiatt a szám irreálisan soknak hathat.

Azonban nem csak hajmosás, fésülködés közben távoznak a meggyengült szálak, hanem a nap folyamán bármikor kihullhatnak. De hogyan is kell elképzelni a hajszálak életútját?

10-20%-uk állandóan nyugalmi állapotban van és megközelítőleg 3 hónapig pihen, a fennmaradó 80-90% pedig kb. 4-8 éven át folyamatosan növekszik.

Amikor a növekedés megáll, akkor az említett 50-100 hajszál napi rendszerességgel kihull. Ez azonban a természetes hajváltás szerves része, nem kell miatta aggódni. Persze nem tudod számon tartani, egy nap mennyi hajszálat vesztesz, de ha úgy érzed, jelentősebb a ritkulás, ideje az alábbiakra fokozott figyelmet fordítani.

A haj egészségére hatalmas befolyással van a táplálkozás, ha nem is rögtön, de meglátszik, hogy a test hiányt szenved ásványi anyagokból és vitaminokból.

Az őszi, téli szezonban pótolnod kell a B-vitaminokat, a vasat, a rezet, továbbá a cinket. Ezek létfontosságúak, ha nem szeretnéd, hogy megritkuljon a frizurád. De miért is van rájuk szükséged?

A B-vitaminok erősítik és táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést, aktiválják a hajhagymák anyagcsere-folyamatait.

Amennyiben nincs elegendő vas a szervezetedben, a hajhullásod könnyen felgyorsulhat, miközben a rézhiány ahajszerkezet romlásáért lehet felelős.

A cink pedig valódi támogató: serkenti a haj növekedését, az új hajsejtek képződését és óvja a hajhagymákat a gyulladástól.

Sokat segítenek a szezonális komplex multivitaminok, de akár célzottan is szedheted a hiányzó tápanyagokat (egy részletes vérkép sokat segíthet ilyenkor).dfdc092d9a2a8d44ae32de559dcb0537

Rezet találsz a teljes kiőrlésű termékekben, a hüvelyesekben, a dióban, mogyoróban, aszalt gyümölcsökben és az élesztőben. Utóbbi B-vitaminokban is bővelkedik, de pótolhatod a májból, leveles zöldségekből, búzacsírából.

Különösen sok cinket tartalmaz a friss osztriga, a hús, a tojás és a sajt. Vasat leginkább szintén a húsfélékből nyerhetsz, de bátran fogyassz sóskát, spenótot, spárgát, bogyós gyümölcsöket és hüvelyes zöldségeket.

A vas felszívódásához is létfontosságú a C-vitamin, amit szintén érdemes pótolnod a hideg hónapokban.

Nagyon fontos, hogy ősszel még jobban ügyelj a fejbőröd egészségére, hiszen az a jelentős hőmérséklet különbség hatására pár pillanat alatt megfázhat.

Elég, ha nem szárítod meg teljesen a frizurádat, vagy a meleg szobából sapka nélkül vágsz neki a mínuszoknak (ez különösen veszélyes edzés után, amikor jól megizzasztottak).

A szezonban a fokozott igénybevételnek megfelelő termékeket érdemes választanod a hajápolás során.

Ezek a készítmények növelik a haj vitalitását és csökkentik a hajhullást, így őszre tökéletes választásnak bizonyulnak.

Ha nem csak olvasni szeretnéd fodrász szakértőnk cikkeit, de örülnél, ha személyes tanácsokkal is ellátna és ő maga venné kezelésbe a frizurádat, akkor jelentkezz be Edinához a Muzsik Szalonba! 🙂

Szöveg: Muzsik Edina
Forrás: Muzsik Fodrászat

Ha érdekelnek az aktuális trendek, és a beauty világ újdonságai, látogass el Beauty blogunkra, ahol rengeteg érdekességgel várunk! Amennyiben nem csak a trendek érdekelnek, hanem szeretnéd, hogy szalonod még sikeresebb legyen, jelentkezz Termék és Szolgáltatás Értékesítés tréningünkre, ahol mindenre megtanítunk, hogy belőled is igazán profi értékesítő válhasson!