fbpx

Mikor vágjuk először a pici haját? Melyik életkorban érdemes először frizurát készíttetni? Mik az egyes életkorok frizuratrendjei? Létezik egyáltalán trend gyerekkorban?
Muzsik Tibor mesterfodrász, a MUZSIK Fodrászat szakembere a következőket tanácsolja…

Gyakorlott fodrászként 1 éves kortól szoktam ajánlani a szülőknek hajvágást-igazítást. Természetesen ilyenkor még nem beszélünk frizurákról, formákról, hanem megpróbálunk praktikus, könnyen kezelhető, egyszerű hajviseleteket készíteni, figyelembe véve a gyermek nemét is. Egy jó fodrász maximum 15 perc alatt el kell, hogy készítse az ilyen korú gyermekek haját, mert ez az idő áll rendelkezésre, hogy biztonságosan és nyugodt körülmények között dolgozhasson. Minél kisebb a gyerek, annál sűrűbben érdemes utánaigazítani a hajat, hogy a vékony babahajszálak minél jobban megerősödjenek.

A következő korosztály, akiknél már számít a divat, az aktuális trend és forma, a 6-10 éves lányok, fiúk. A fiúknak két csoportja van – az első a rövid hajú változatot kedvelők. Ők azok, akik sportolnak, úsznak, emiatt gyakran vizes lesz a hajuk, így fontos, hogy gyorsan száradjon. Illetve rajonganak egy-egy sportolóért (Ronaldo, Neymar), ezért hasonló hajviseletre vágynak. A másik csoportba a hosszabb hajúak tartoznak, nekik fontosabb a trendi megjelenés a praktikumnál. Gyakran fül alá ér a hajuk, esetleg fül mögé tűrik – az ilyen frizura szörfös hatású, különböző gyerekszínészekre hasonlító.ID:37084213

A lányok haja ilyenkor általában hosszú, hátközépig érő. Nagyon nem ajánlott a mindennapos copfozás, vagy fonat készítése, hiszen ezek mind roncsolják, vékonyítják, károsítják a hajat. Emiatt a kontúron lévő hajak elvékonyodhatnak és letörhetnek, nagyon nehezen regenerálódnak. Ilyenkor ajánlott a frufru, ami az iskolában is nagyon praktikus, mert olvasáskor-íráskor nem lóg a haj a szembe. Hajráf vagy szabadon kiengedett haj a legegészségesebb.

A felsős és gimnazista gyerekek körében, főleg a fiúknál, már nincs helye a praktikumnak. Sokkal fontosabb a divat, a trend, minden reggel hosszú időt töltenek a hajuk formázásával, ismerik és használják az ehhez ajánlott készítményeket.

Baby, child rocker dress and funny expressions crestedlányok kezdik utánozni a celeb, ismert, világsztárok frizuráit, gyakran képekkel érkeznek az üzletbe. Az elképzeléseikre nagy hatással van az internet világa. Kezdenek megjelenni a színek, természetesen visszafogottabban, melír vagy ombre hajfestés formájában. Ezek a színek többnyire a szőke hajtónusok felé irányulnak. Innentől még nagyobb figyelmet igényel a hajuk ápolása, hidratálása, megfelelő kezelése.

Ha már felmerül a kérdés: vágassunk, vagy ne vágassunk, a mérleg nyelve egyértelműen az előbbi felé billen. Erősödik tőle a gyerek vékony szálú haja, a gyakori, kevés vágás látványos növekedés-serkentő, a rövid, sokszor felnyírt, sztárihlette frizurák pedig igazítás nélkül gyorsan elveszítik a formájukat. Akár rövidet szeretne a gyerek, akár növeszteni akarja, a hajvágás csak előnyére válik.

Szöveg: Muzsik Tibor
Forrás: Muzsik Fodrászat