fbpx

“A stílus egy módja annak, hogy elmond ki vagy, anélkül, hogy megszólalnál.” – Rachel Zoe. 

Pontosan így van a hajunkkal is, ha visszatekintünk a történelem során, akkor láthatjuk, hogy minden korban a borbélyok és fodrászok egyaránt sokat foglalkoztak a haj ápolásával, kezelésével és nem utolsó sorban a szakállviselettel és formázásával is. Bármelyik történelmi korszakról is beszéljünk az ember tekintete először az összkép koronájára vetődik, ami nem más, mint a haj. Nem véletlenül mondják, hogy a nő koronája a haja. Fodrász legendák ezt pontosan tudták.

Mindenki szereti a szép és stílusos dolgokat. Azonban igazán kevés embernek van hozzá valódi tehetsége, hogy elkészítsen egy tökéletes frizurát másoknak. Ezért a fodrászok igazi segítséget nyújtanak nekünk, hogy az arcformánkhoz és a bőrszínünkhöz megfelelő frizurával távozhassunk. A fodrász legendák nem véletlenül születnek, és néhányan igazán nagyot alkottak és nevük a mai napig sokszor hangoztatik.

Kik is ezek a fodrász legendák?

Antoine de Paris

Antoni  Cierplikowski Lengyelországban született és tanulta meg a szakmát. Később szinte üres zsebbel Párizsba utazott és színházi fodrászként parókákat tervezett.  Munkája során jó kapcsolatba került a legismertebb színészekkel és ő készítette 1909-ben Eva Lavalliere színésznőnek Jean D’arc híressé vált bob frizuráját ezzel megalkotva az első rövid női frizurát. Ennek hatására Coco Chanellel közösen propagálták a rövid hajat és a mini szoknyát. Akkor vált a világ első számú híres fodrászává, amikor megnyitotta Párizsban Antoine de Paris névre hallgató szalonját. Párizsban csak úgy ismerték, mint Monsieur Antonie. A világ minden táján 121 szalont nyitott meg, és ezzel is került az igazi fodrász legendák közé.

Olyan hírességek voltak az ügyfelei, mint: Coco Chanel, Gréta Garbo, Brigitte Bardot, Vivien Leigh, Josephine Baker, Louise Brooks, Ginger Rogers, Katherine Hepburn és az amerikai first lady Elenor Roosevert.

 

Alexandre De Paris

A huszadik század másik kiemelkedő fodrásza Louis Alexandre Raimon néven látta meg a napvilágot 1922-ben. Élete és munkássága minden képzetet felülmúlóan alakult. Felkérést kapott több hercegnő alkalmi és esküvői frizurájának elkészítésére. Már fiatalon a divatot választotta hivatásának azonban páratlan tudásához szerencse is társult, mert 1938-ban Cannesban a kor legismertebb szalonjában dolgozhatott fodrász tanulóként és tanulhatta meg a szakma javát.  Abban az időben Antoine szalonjába járt a Cote d’Azuron tartózkodó nemzetközi arisztokrácia. Itt volt kliense Yvette Labrousse, aki Miss Riviéra és Miss France győztese volt. Mivel azonnal felismerte Alexandre egyediségét és tehetségét, ezért Őt választotta fodrászául majd később felkérte esküvői frizurájának elkészítésével, aminek különlegessége az volt, hogy egy gyönyörű gyémánt diadémmal díszítette. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy rövid időn belül az egyik szimbolikus alakjává vált a felső tízezernek, és lett a fodrász legendák egyike.

Toni&Guy

A Toni&Guy egy angol hajápolási termékekre szakosodott márka.

A márkát egy Olasz testvérpár Giuseppe (Guy) és Gaetano Mascolo (Toni) alapította. Később Londonban alapították meg első szalonjukat majd fiatalabb testvéreik Bruno és Anthony is csatlakozott hozzájuk. Ma 41 országban több mint 400 szalonjuk van és évek óta a fodrászszakma élvonalában, vannak. Őket is is fontos megemlíteni a fodrász legendák soraiban.

“Folyamatosan fejleszteni az iparágat és a fodrászokat egyaránt.” – Így hangzik a Toni&Guy filozófiája.

 

Raymond Bessone

Raymond olasz és francia szülők gyermeke. Apja borbély üzletében kezdett dolgozni később több divatos fodrászatot nyitott Londonban és saját szalonját Mayfair-nek nevezte. Ő volt az első fodrász legendák közül, aki a Tv-ben is szerepelt, és saját show-műsora volt szombat délutánonként. Többek között Vidal Sassoon-t ő tanította a fodrász szakmára, akiről híres tanítványa 2010-ben úgy nyilatkozott, hogy

„Bessone tényleg megtanított hajat vágni. Soha nem értem volna el, amit eddig sikerült elérnem Raymond nélkül.”

 

Vidal Sassoon

Vidal Sassoon Londonban született 1928-ban egy szegény, zsidó család gyermekeként. A fodrászat egyáltalán nem érdekelte, amíg anyja javaslatára nem vállalt hajsöprögetést egy fodrászatban, de azt is csak azért, mivel a pénzkeresést fontosabbnak tartotta a továbbtanulásnál. Szerencséjére Raymond Bessone fodrászatába került, aki az ötvenes évek egyik meghatározó hajfodrásza volt. Végül is a fodrász szakmánál maradt, majd 1963-ban nyitotta meg első szalonját, melyet újabbak követtek. Nevéhez köthető a „bob” vagy más néven Sassoon frizura, amely azóta is alapforma, és nem véletlenül került a fodrász legendák soraiba. Vidal Sassoon elhíresült mondata:

„A frizurakészítés legfontosabb eleme a vágás, ami maga a dizájn”.

Peggy Moffitt ex-szupermodel szerint

„Vidal az a hajnak, ami Picasso a festészetnek”.

Tim Hartley

Tim Hartley egyszerűen szólva korunk egyik legnagyobb fodrásza. A szakmát nem kisebb személytől tanulta, mint Vidal Sassoon. 35 évet töltött a Sassoon vállalatnál és olyan sikerrel, hogy Vidal Sassoon közvetlen munkatársa és a cég nemzetközi kreatív igazgatója lett. Azonban ezt a komoly karriert is feladva önálló vállalkozásba kezdett, hogy saját dizájnt alakíthasson ki. És ha lehet az eddigi sikereit fokozni, akkor Ő ezt megtette, és vált a fodrász legendák közül korunk egyik legismertebb és meghatározó alakjává.

 

Szerző: Szabics Enikő

Forrás: Selective Profesional